Noutăți

Comunicat de presă

INVITAŢIE

Moldova beneficiază constant de granturi din partea organizaţiilor internaţionale, bani care merg în diferite proiecte de asistenţă. În ultimii ani, Banca Mondială a fost cel mai mare finanţator al Republicii Moldova, cu o pondere de peste 40% din volumul total al asistenţei financiare străine.

Stimaţi jurnalişti,

Avem onoarea să vă invităm la Conferinţa internaţională de totalizare a activităţilor desfăşurate de Banca Mondială prin proiectul infoDev, cu tema Facilitarea accesului la pieţele internaţionale pentru startup-uri şi IMM-uri: rolul incubatoarelor de afaceri, a mentorilor şi a reţelelor globale, care se va desfăşura în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2013.

Conferinţa va avea loc miercuri, 30 octombrie, în Sala Roşie a Centrului de Conferinţe Summit, str. Tighina, 49/3, de la ora 9:00

La eveniment vor participa cu discursuri:
Abdoulaye SECK, manager de ţară al oficiului Băncii Mondiale în Moldova,
Ovidiu BUJOREAN, Senior Manager, CRDF Global,
Ana CHIRIŢĂ, director executiv al Asociaţiei companiilor private din domeniul TIC (ATIC),
Doina NISTOR, vice-director de program, USAID CEED II,
Alexandr MURAVSCHI, consultant naţional, GIZ,
Iulia IABANJI, director general, ODIMM,
Speranţa OLARU, Project Manager, Delegaţia UE în Moldova.

Evenimentul va continua în următoarele două zile, 31 octombrie şi 1 noiembrie cu sesiuni dedicate antreprenorilor şi specialiştilor în domeniul IT.

La conferinţă se va discuta despre impactul proiectelor finanţate de Banca Mondială, prin InfoDev, despre instrumentele şi modalităţile de lucru a proiectelor internaţionale în Moldova, cum antreprenoriatul transformă economia ţării, cum incubatoarele de afaceri şi mentorii pot accelera creşterea întreprinderilor şi cum reţelele globale de contacte ajută antreprenorii să obţină succese la nivel atât local, cât şi internaţional.

Proiectul norvegian Entranse, ca implementator al proiectului Băncii Mondiale infoDev „Consolidarea întreprinderilor inovatoare în fază incipientă, prin creşterea capacităţilor Incubatoarelor de Afaceri existente în Moldova” invită jurnaliştii să fie prezenţi în prima zi a evenimentului. Atunci vor fi prezentate 2 studii de caz, cel al Incubatorului de Afaceri din Soroca, Moldova şi cel al Parcului tehnologic din Moghilev, Belarus.

Prin intermediul proiectului infoDev, la Soroca a început implementarea unui nou serviciu prestat companiilor rezidente – internaţionalizarea. Astfel, 5 companii cu potenţial de export, au fost instruite cum să găsească pieţe noi, cum să asigure calitatea mai înaltă a produsului, cum să găsească şi să menţină clienţii străini şi au fost ajutate să înceapă exporturile. De asistenţă a beneficiat şi managementul incubatorului de afaceri din Soroca. În acelaşi timp, pentru a facilita crearea de noi incubatoare de afaceri în Moldova, în cadrul aceluiaşi proiect, a fost editat şi publicat „Ghidul pas cu pas pentru crearea Incubatoarelor Regionale de Afaceri”. Parcul tehnologic din Moghilev, Belarus, a beneficiat de asistenţă pentru dezvoltarea serviciului de internaţionalizare.

Pentru informaţii:
Anastasia Primov, 060259011, anastasiaprimov@gmail.com