Noutăți

Întreprinderile mici şi mijlocii pot reabilita localităţile rurale şi creşte implicarea femeilor în afaceri

În Moldova sunt 47 de mii de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM). Acestea constituie mai mult de 97% din numărul total de întreprinderi. În fiecare an apar în jur de 2000 de IMM-uri, dar puţine sunt cele care reuşesc să înregistreze profit şi să crească. O mare parte din ele falimentează în primii 3 ani de activitate.

„Lipsa cunoştinţelor, a abilităţilor manageriale şi a resurselor financiare sunt cele mai importante motive din cauza cărora întreprinderile mici nu reuşesc să crească.” a declarat Iulia Iabanji, director ODIMM.

„Transformarea cunoştinţelor în practică este provocarea ce-i împiedică pe oamenii cu idei să deschidă şi să dezvolte afaceri.” ne spune Lucia Uşurelu, vice-director al Programului Entranse to Your Business. „Sunt nişte abilităţi pe care le înveţi numai în timp ce implementezi. Mai este şi curajul de a experimenta. Toţi cei care nu numai încearcă, dar fac ceva, reuşesc şi au rezultate.”

Prin urmare, lipsa de finanţare nu este cea mai mare problemă a celor care vor să deschidă o afacere. Există mai multe programe de suport pe care le pot accesa. Printre ele, fondul de garantare a creditelor, programul de reabilitare economică a tinerilor, programul de atragere a remitenţelor în economie sau programul de instruire continuă.

Şi incubatoarele de afaceri din Moldova vin să ajute IMM-urile, prin crearea infrastructurii de suport. Companiile incubate beneficiază de oficii şi spaţii de producere într-un centru de business din localitate. Sunt ajutaţi să-şi deschidă afacerea, să acceseze fonduri, dar cel mai important, ei beneficiază de consultanţă în afaceri, după necesităţile companiei lor.

Incubatorul de Afaceri din Soroca (IAS) a fost primul proiect de succes. 19 companii din localitate, participante la program, timp de 3 ani, au creat 123 de locuri de muncă. Jumătate din întreprinderi au absolvit programul şi se dezvoltă de sine stătător. Iar în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport sectorial „Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de Uniunea Europeană, în Moldova se vor deschide alte 5 incubatoare de afaceri – în raioanele Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei şi Dubăsari (Coşniţa).

„80-90% din locurile de muncă în localităţile rurale sunt create de întreprinderile mici şi mijlocii. Din activitatea în incubator, vedem că IMM-urile care prestează servicii, sunt mai rentabile decât cele care produc mărfuri.” ne explică Liliana Babără, administrator al Incubatorului de Afaceri din Soroca. „Fiecare loc de muncă creat în sectorul de producţie, îl costă pe întreprinzător până la 10 mii de lei. În sectorul de servicii suma este mai mică, până la 5 mii de lei. Aceasta este investiţia iniţială, pe urmă apar şi alte cheltuieli. Asigurarea cu locuri de muncă sau, mai bine zis, menţinerea populaţiei în ţară, este o problemă foarte importantă pentru noi. Ca naţiune.” a adăugat administratorul IAS.

Plecarea la muncă peste hotare a moldovenilor, mai ales din zonele rurale, are impact negativ asupra comunităţii. Se destramă familii, iar copiii rămân fără îngrijirea părinţilor. Majoritatea celor care emigrează sunt femei, ne spune Liliana Babără.

Antreprenoriatul feminin a fost tema unuia din cele 3 ateliere de lucru, organizate în cadrul Conferinţei Internaţionale a IMM-urilor „Sectorul IMM – Moldova 2020”.

Deşi în Moldova, ponderea femeilor care lucrează în IMM-uri este de 60-65%, foarte puţine sunt şi administratoare a acestor afaceri. Iulia Iabanji, director ODIMM, estimează că numărul femeilor de afaceri a crescut în ultimii 10 ani cu aproximativ 10%. „Femeile au înţeles că ele pot fi manageri buni. Ele pot derula o afacere excelentă şi pot lua decizii de rând cu bărbaţii. Când o femeie stând acasă cu doi copii, fără serviciu, a hotărât să lanseze o afacere, iar apoi, peste un an ea deja şi-a schimbat comportamentul, silueta şi garderoba, ea se simte femeie împlinită. Este un exemplu pentru alte femei în aceeaşi situaţie.”

„În Soroca, numai 2% din administratorii în afaceri sunt femei.” spune Liliana Babără. „Chiar şi la noi, în incubator, din 19 incubaţi pe care i-am avut, numai 2 femei erau administratoare. Dar potenţialul femeilor este foarte mare.”

Femeile în Soroca sunt, de cele mai dese ori, profesoare, medici, frizeriţe, vânzătoare, croitorese. Iar la nivel naţional, în afară de sectorul serviciilor şi producerea mărfurilor, femeile se descurcă bine şi ca administratoare în agricultură.

Conferinţa Internaţională a IMM-urilor „Sectorul IMM – Moldova 2020” a avut loc pe 16 octombrie, la Chişinău. La conferinţă au participat în jur de 250 de reprezentanţi ai IMM-urilor din Moldova, ai administraţiei publice locale şi centrale, organizaţii de stat şi non-guvernamentale.

Conferinţa a fost organizată de Ministerul Economiei şi ODIMM. Proiectul norvegian Entranse to New Markets este co-finanţator şi unul din partenerii evenimentului.