Noutăți

Producerea de suvenire turistice – cea mai bună idee de afacere rurală la Cupa Antreprenoriatului Rural

În Moldova, în jur de 80% din afaceri se află în oraşele mai mari, în timp ce în sate şi localităţi mai mici funcţionează doar alimentare şi baruri. În multe din ele tinerii sunt deja o raritate, cei mai activi plecând la muncă fie în oraşe, fie peste hotare.

Pentru a rezolva această problemă, în ultimii ani în Moldova au fost iniţiate diverse programe naţionale care să stimuleze tinerii să-şi deschidă propria afacere în localitatea de baştină. Afacerile create, prin serviciile şi produsele pe care le oferă, în primul rând, rezolvă o problemă a localităţii. Antreprenorului afacerea îi aduce profit şi creşterea nivelului de trai al său şi al familiei sale. Iar pentru comunitate, o afacere prosperă înseamnă mai multe locuri de muncă acasă şi impozite achitate în buget.

Pentru a încuraja tinerii din localităţi să-şi deschidă propria afacere şi să o dezvolte, Incubatorul de Afaceri din Soroca a organizat în premieră programul de mentorat şi training, Cupa Antreprenoriatului Rural.

„Pentru antreprenorii din zonele rurale este mai greu să identifice o persoană care ar putea să-i ghideze la început de cale, când se lansează în afaceri. Prin acest program le-am oferit tinerilor antreprenori posibilitatea de a învăţa din experienţa şi cunoştinţele unui mentor. Cred că fiecare dintre noi avem nevoie de ajutor pentru a dezvolta o afacere de succes şi pentru a contribui la creşterea comunităţilor din care facem parte.” a menţionat Lucia Uşurelu, director al proiectului norvegian Entranse şi una din cei 3 mentori ai programului.

_MG_4344

Premierea celor mai bune 6 afaceri dezvoltate pe parcursul proiectului a avut loc în cadrul finalei Cupei Antreprenoriatului Rural, care a avut loc pe 3 aprilie 2015 la Incubatorul de Afaceri din Soroca.
„În proiect au fost implicaţi peste 60 de tineri din zona de nord a Moldovei, din raioanele Soroca, Floreşti, Drochia şi Donduşeni. Timp de 4 luni aceştia au fost instruiţi şi ghidaţi de către mentori, au generat peste 20 de idei de business rural, iar o parte din ei chiar au deschis afaceri.” a explicat Liliana Babără, managerul Incubatorului de Afaceri din Soroca.

_MG_4542 (2)

Premiul mare, în valoare de 7000 lei, a fost acordat echipei John Pix, condusă de Sergiu Ursachi, care împreună cu un grup de prieteni a inițiat o afacere de producere a suvenirelor turistice în Soroca. De acum înainte, orice turist care va vizita Cetatea Sorocii, Lumânarea Recunoştinţei sau alte locuri cunoscute din oraş, va putea reveni acasă nu doar cu amintiri frumoase, dar şi cu suvenire cu însemnele oraşului.

Deşi are experienţă în afaceri, Sergiu recunoaşte că participarea în acest proiect i-a schimbat total viziunea asupra investiţiilor. „Eu personal nu credeam în proiecte sau bani care vin fără efort. Aici am început să văd alte perspective. Până acum eu ştiam că dacă nu fac singur banii, nu pot să procur utilajul de care am nevoie. Dar de multe ori, până făceam banii, utilajul era deja învechit şi era nevoie de altul. Acum privesc cu alţi ochi proiectele şi chiar şi aceleaşi credite, de ce nu, pentru că numai aşa poţi să fii cu un pas înaintea concurenţei.” a menţionat Sergiu Ursachi.

_MG_4317

Ferma de creştere a chinchilei, condusă de Ariadna Mazniuc a luat locul I. Pe locul 2 s-a clasat echipa Bombonel, care prestează servicii de animatori, condusă de Maria Posteucă şi Ion Răilean, iar pe locul 3 – compania Anei Savca, Fast & Fresh, care produce şi livrează shaorma şi kebab. Premiul „Simpatia juriului” a fost acordat echipei Clubul Tinerilor, a Mariei Stepanyants, care prestează servicii de educaţie alternativă, iar Premiul de încurajare din partea Incubatorului de Afaceri din Soroca l-a obţinut echipa Happy, (fitness centru), a cărui iniţiator este Andrei Grosu.

Juriul a decis că de premiul special, o vizită de studiu în Estonia, vor beneficia 2 membri ai echipei învingătoare John Pix şi Maria Stepanyants.

„În Estonia, împreună cu echipele selectate, vom vizita diferite organizaţii care au grijă de dezvoltarea antreprenoriatului în zone rurale şi din în oraşe. Vom identifica unele companii cu domenii de activitate similare cu cele ale echipelor selectate, ca ei să poată face schimb de idei, ceea ce va fi benefic pentru ei.” a declarat Harri Tallinn, co-fondator al Center for Pure Development din Estonia.

_MG_4255

Premiile financiare au fost oferite de sponsorii concursului, Victoriabank şi Total Leasing Finance.

Cupa Antreprenoriatului Rural a fost organizată de Incubatorul de Afaceri din Soroca, în parteneriat cu Center for Pure Development din Estonia, Business Consulting Institute şi proiectul norvegian Entranse. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei.

_MG_4135

_MG_4175

_MG_4268

_MG_4346

_MG_4382

_MG_4405

_MG_4489

_MG_4254

_MG_4500

_MG_4336

_MG_4137

_MG_4542

_MG_4587

_MG_4643

_MG_4632