Noutăți

Unni Steinsmo: „Dacă alegi oamenii potriviţi, care să facă lucrul potrivit, jumătate din el e deja ca şi făcut”

În condiţiile în care oamenii din regiuni plecau masiv peste hotare pentru un trai mai bun al copiilor şi al familiilor lor, cu 3 ani în urmă, în oraşul Soroca s-a deschis un incubator de afaceri. Acesta urma să instruiască tineri antreprenori cu idei de afaceri, pentru ca aceştia să se dezvolte, să-şi crească propriile venituri, dar şi pentru ca să multiplice numărul de locuri de muncă create în localitate.

stire3-2

Astăzi, după 3 ani, depăşind cea mai vulnerabilă perioadă în dezvoltarea unei întreprinderi mici sau mijlocii, toate cele 17 companii care au păşit ca rezidenţi în Incubatorul de Afaceri din Soroca, sunt profitabile, şi-au mărit numărul de angajaţi şi şi-au diversificat gama de produse sau servicii.

Andrei Mîrza şi-a început afacerea cu 6 angajaţi, în oraşul Soroca. Acum, peste 3 ani, are deja 30. Compania pe care a fondat-o, coase şi exportă haine pentru branduri din Norvegia, Rusia şi Japonia, dar are şi colecţia proprie. Numai în ultimul an a reuşit să crească vânzările cu 20%. Andrei Mîrza este un exemplu pentru toţi rezidenţii din Incubatorul de Afaceri din Soroca (IAS). Ei ştiu că, dacă şi-a pus un scop, domnul Mîrza va deschide toate uşile pentru a-l realiza.

Acesta şi alte exemple de succes au impresionat delegaţia din Norvegia, reprezentanţi ai Sintef, organizaţie de cercetări din Norvegia, instituţia care implementează Incubatorul de Afaceri din Soroca (IAS).

„How do you say „thank you” in Romanian?” (cum se spune „mulţumesc” în limba română) – aceasta a fost reacţia doamnei Unni Steinsmo – preşedinte Sintef după ce a vizitat spaţiile de producere ale companiilor şi a discutat cu rezidenţii IAS.

În decembrie 2009, când s-a deschis clădirea Incubatorului de Afaceri din Soroca, puţini erau cei care credeau că ideea va avea succes. Era o noutate pentru Soroca, dar şi pentru Moldova. 17 antreprenori cu idei de afaceri foarte bune, care urmau să ofere produse şi servicii de care oamenii din raionul Soroca au nevoie, păşeau cu neîncredere în lumea business-ului, fără să ştie ce-i aşteaptă.

stire3-3

„De câte ori trec pe lângă incubator, mi-aduc aminte cu câtă râvnă vroiam să avem acest incubator anume la Soroca. Străduinţa noastră i-a determinat pe norvegieni să-l deschidă aici, iar pe antreprenori i-a entuziasmat să aplice, să vadă ce-i asta.” Mircea Martîniuc, fostul preşedinte al raionului Soroca

Implicarea autorităţilor locale a fost unul din criteriile după care s-a ales localitatea. APL trebuia să pună la dispoziţie o clădire publică, care nu se mai foloseşte. Aceasta urma să fie reparată din banii norvegienilor.

„Clădirea este a statului, dată în gestiune economică. Era o clădire fără viaţă, fără viitor. Apoi, ea s-a transformat, a dat viaţă la întreprinderi, a dat speranţă oamenilor din teritoriu, a dat speranţă celui care vrea să facă ceva, dar nu are unde şi nu ştie cum şi are nevoie de asistenţă; celor din jur, să nu plece din Moldova, dar să se angajeze la o întreprindere incubată, pentru că condiţiile sunt perfecte.” Iulia Iabanji, director general ODIMM

stire3-4

Companiilor din IAS li se oferă spaţii de producere sau oficii la preţ redus, suport financiar la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare reduse, prin utilizarea în comun a serviciilor personalului tehnic al IAS. Rezidenţii IAS beneficiază de consultanţă şi instruire antreprenorială gratuită din partea experţilor locali şi internaţionali, în domeniile: tehnologie, finanţe, marketing, resurse umane, legislaţie, dezvoltarea afacerii, segmente noi de piaţă, calitate şi standarde, etc.

„Faptul că toate companiile au crescut şi s-au dezvoltat, sunt profitabile şi continuă să se extindă, demonstrează că atunci, cu 3 ani în urmă, am ales corect, atât antreprenorii – oamenii cu care vom lucra, cât şi ideile de afaceri, ceea ce este o bună practică pentru a fi folosită şi în alegerea noilor generaţii de incubaţi, atât la Soroca, cât şi în alte incubatoare.” Lucia Uşurelu, vice-director al proiectului norvegian Entranse, instituţia care gestionează IAS.

De la deschidere până în prezent, prin IAS au trecut 25 de companii, care au creat în total 178 de locuri de muncă în oraş şi în satele din regiune.

„Am fost unul dintre primii care au venit aici. La început chiar a fost un moment foarte plăcut. Dar m-am gândit să fac eu singur ce pot. Apoi, în fiecare săptămână, aveam multe seminare, care ne-au făcut să creştem şi să ne dezvoltăm corect, să nu facem greşelile pe care alţii le fac. A fost ca un ghid, care m-a susţinut şi când mi-a fost bine şi când mi-a fost mai rău.” Bogdan Sârghi – rezident IAS din prima generaţie – fondator al unei companii de publicitate

stire3-5

„Sunt unul din cei mai tineri şi ca rezident aici şi ca vârstă. Practic sunt aproape de pe banca universităţii. Oriunde ai vrea să te angajezi, trebuie să ai experienţă. Dacă n-ai, nu te angajează. Incubatorul este ca un colac de salvare pentru antreprenorii începători, care au idei de afaceri bune. Aici am găsit un ajutor real, atât financiar, ca spaţiu, dar şi consultanţă. Plus la toate, incubatorul mai este şi un mediu foarte bun pentru afaceri.” Eugen Popa – rezident din generaţia a doua

„Am avut noroc să fim printre cei 17 rezidenţi. Dacă până la deschiderea incubatorului, tot timpul primul a fost soţul. Cât au fost copiii mici, am avut grijă de ei, am susţinut soţul. Acum am simţit că pot şi eu, ca femeie, să fac ceva pentru comunitate, pentru familie, să mă implic în afaceri. Sunt managerul companiei de familie şi pe lângă toate acestea, am deschis un centru al femeilor în business. La vârsta mea nu e uşor, dar acum mă simt mai apreciată.” Zinaida Golovatîi.